ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗ

Ο Δημήτριος Γκίρτζαλης, εμπνευστής και πρόεδρος της Ρεστία, είναι ένας υπεύθυνος και οικολογικά δραστηριοποιημένος πολίτης της χώρας μας. Με αφορμή το ναυάγιο του 2017 στα εγχώρια ύδατα και γνωρίζοντας τη «μαγική» ιδιότητα της τρίχας να συλλέγει έλαια όντας κομμωτής στο επάγγελμα, σκέφτηκε ότι κάτι θα μπορεί να προσφέρει ο κλάδος που δραστηριοποιείται σε ανάλογο ατυχές συμβάν.

Λουζόμαστε λόγω της συλλογής ελαίων από τα μαλλιά μας. Η τρίχα έχει τη ιδιότητα/δυνατότητα να απορροφάει από 3 έως 9 φορές το βάρος της σε έλαια. Το καθέκαστο έλαιο (π.χ. πετρέλαιο) στην ουσία γαντζώνεται στα λέπια της τρίχας και καλύπτει την επιφάνεια της. Επιπλέον, είναι υδροφοβικό υλικό, οπότε δε συγκρατεί το νερό, αλλά μόνο τα έλαια.

Με αυτές τις πληροφορίες και με βασικό οδηγό τη θέληση της προσφοράς, ο Δημήτριος ξεκίνησε μια εμπεριστατωμένη έρευνα όσον αφορά τη χρήση των αποκομμάτων τριχών στην απομάκρυνση πετρελαίου από τις ακτές και τις θάλασσες μας. Μαζί με τη συνεργάτη του, Χρύσα Κρικώνη, ήρθαν σε επαφή με τη μοναδική εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης τριχών, τη Matter of Trust, που εδρεύει στο San Francisco της Αμερικής. Πρόκειται για έναν οργανισμό που συλλέγει αποκόμματα τριχών και μέσω της μεθόδου της ανακύκλωσης δημιουργεί προϊόντα που απορροφούν πετρέλαιο και συνεπώς αντικαθιστούν τα ήδη υπάρχοντα συνθετικά με προπυλένιο και άλλα πολυμερή, καθώς και χημικά φίλτρα, που είναι όμως εξαιρετικά επιβλαβή για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Με την πλήρη στήριξη, τον ενθουσιασμό, την οικολογική αφύπνιση και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της Matter of Trust, η Ρεστία μετατράπηκε από μια ευοίωνη ιδέα σε νομικό πρόσωπο, που με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ανέλαβε το ρόλο της εισαγωγής οικολογικών φίλτρων στην ελληνική νοοτροπία.